2231
Fave spezzate, torkade bondbönor, Sapori di Norcia, Umbria
Dessa små delade bondbönor behöver inte läggas i blöt. Jag brukar göra det ändå, men bara några timmar. Så här kokar jag dem till en mjuk, underbart god och värmande bondbönssoppa: Fräs 2 hackade stjälkselleri, 2 morötter och 2 lökar i olivolja i en gryta. Låt det ta tid, minst 15 minuter. Lägg i bondbönor, halva påsen räcker till fyra portioner. Häll på vatten , lägg på lock och låt sakta koka, minst en timme. Lyft ibland på locket och se till att det finns tillräckligt med vätska. Bönorna ska bli helt mosiga. Smaksätt med salt och svartpeppar. Nu kan man blanda i hela spenatblad, om man vill, eller fint strimlad mangold. Låt var och en smaksätta med en god olivolja, det är mycket viktigt. Olivoljan får gärna vara intenso fruttato, med mycket smak. ...