Den stora skillnaden
När jag ska göra ragú eller tomatsås vill jag ha lugn och ro. Jag gör helst varje steg i långsam takt och njuter under tiden. Hackar lök, selleri och morot till soffritto, låter mjukna i olivolja, njuter av dofterna. Så är det dags för tomaterna. De konserverade tomaterna från min grannby i södra Apulien är bäst, bäst bäst. De är odlade på slätten mot havet utanför den gamla staden Ugento, plockade för hand och skalade för hand. De ligger i vatten med lite salt och citronjuice, inget annat. Högsta kvalitet i Gambero Rossos bedömning 2025. Jag brukar krama sönder dem för hand, direkt i grytan.
Näringsdeklaration per 100 g
Energi..............137 kJ/33 kcal
Fett...................................1,0 g
varav mättat fett................0,0 g
Kolhydrater........................4,4 g
varav sockerarter................2,4 g
Protein..............................1,0 g
Salt..................................1,5 g