Lätt och mild olivolja
Anna Maria De Rossi och hennes man Giovanni skördar sina oliver mycket tidigt och det är därför deras goda olja är så grön, särskilt när den är nypressad.
Detta är verkligen småskalig produktion och jag är så glad att vi körde den långa vägen för att hitta fram till den lilla gården. Den ligger nära Viterbo, i ett berömt olivoljedistrikt, inte långt från Rom. Oliven heter Caninese och är typisk för regionen.
Oljan smakar kronärtskocka, mandel, mynta, basilika och ruccola. Den upplevs som mild och lätt. I början har den ett uns av sötma för att sedan fördjupas i smaken. Som avslutning kommer förstås både beska och lite pepprighet, precis som det ska!
Näringsdeklaration per 100 ml
Energi................3378 kJ/822kcal
Fett.....................................92 g
varav mättat fett..................15 g
varav enkelomättat fett..........65 g
Varav omättat fett.................77 g
varav sockerarter....................0 g
Protein..................................0 g
Salt.......................................0 g
Förvaras mörkt och svalt
Skörd 2024