Smak av nyutsprungen vår
Umbrien är känd för sin tryffel, sina korvar och sin olivolja. I området Colli Assisi Spoleto finns några av Italiens bästa producenter. Kullarna är silvergrå av träd och vi besökte flera olika gårdar innan vi bestämde oss för Frantoio Gaudenzi. Rossana Brunetti och hennes två söner Francesco och Stefano har 21 hektar mark där de odlar sina olivträd. Alla odling är ekologisk. Jag valde ”Quinta Luna Dop Umbria Assisi-Spoleto” som var den allra godaste oljan. De oliver som ingår i blandningen heter Moraiolo, Frantoio, och Leccino. Quinta Luna betyder fem månvarv. Så lång tid tar det från blomning till skörd. Oljan är fruktig och grön med doft och smak av kronärtskocka, tistel och örter. Jag tycker att den smakar som en sommaräng, eller kanske ännu mer som nyutsprungen vår.
Gaudenzi har fått 99 p / 100 i den stora olivoljeguiden Flos Olei
Näringsdeklaration 100 ml
Energi..............3389 kJ/824 kcal
Fett.....................................92 g
varav mättat fett..................14 g
varav enkelomättat fett.......0 g
Kolhydrat..............................0 g
varav sockerarter..................0 g
Protein..................................0 g
Salt.......................................0 g
Förvaras: mörkt och svalt
Skörd: 2024