Perfekt till tomatsallad och ugnsrostade grönsaker och förstås mer
I den lilla staden Magreta utanför Modena finns Mussini som tillverkat balsamvinäger i över hundra år. Vi var där och provade oss igenom nästan hela sortimentet. Äkta balsamico görs av druvmust som kokas ner. Därefter hälls den kokta druvmusten i trätunnor där den fermenteras, blir till vinäger och lagras. Den blir så småningom mer och mer koncentrerad och förs över i mindre och mindre tunnor av olika träslag.
Emozione classico n 12, eller condimento nero som den också kallas, är delvis gjord på samma sätt, med kokt druvmust, som sedan blandas med 12-årig balsamico för att fermenteras och lagras vidare. Det är alltså inte hela innehållet i flaskan som är lagrat i tolv år, utan en del av vätskan, precis som med whisky.
Ingredienser: kokt druvmust, vinäger, balsamvinäger IGP från Modena 10 %. Innehåller SULFIT. Förvaras mörkt och svalt.
Näringsinnehåll 100 ml
Energi.......................1278kJ/301 kcal
Fett............................0,5 g
varav mättat.............0,5 g
Kolhydrater.................72g
varav sockerarter.........72 g
Protein ...............................0,5 g
Salt....................................0,06 g